Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ


Το μνημόνιο ήταν η λύση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε; -Τα προβλήματα δε μας τα δημιούργησε το μνημόνιο, τα προβλήματα τα δημιουργήσαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Το μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου γίνεται μια προσπάθεια ο τόπος να γλυτώσει την άμεση χρεοκοπία. Το πώς θα γλυτώσουμε τη χρεοκοπία, δε μας το επιβάλλει το μνημόνιο, είναι δικό μας θέμα. Το μνημόνιο λέει «μειώστε το έλλειμμα τόσο». Το πώς θα το μειώσουμε είναι δική μας επιλογή, εμείς επιλέγουμε τους φόρους, αντί να επιλέξουμε τη μείωση των δαπανών. Κακώς κάποιοι λένε ότι το μνημόνιο έφερε φόρους, μείωση μισθών. Το μνημόνιο λέει ότι κύριοι πρέπει να πληρώσετε το έλλειμμα σας, να εκσυγχρονίσετε την οικονομία σας, να κάνετε διάφορες κινήσεις, ούτως ώστε η οικονομία σας να είναι πολύ πιο συμβατή με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς. Από εκεί και κάτω πώς θα τα κάνεις είναι δικό σου θέμα, όχι του μνημονίου. Μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο, αλλά με μέτρα εξίσου επίπονα, για να μην πω σκληρότερα, από αυτά που πήραμε τώρα.
Όπως έπραξε η Πορτογαλία και έφτασε και αυτή στο απροχώρητο.
-Όχι δεν έφτασε, γιατί δεν τα πήραν τα μέτρα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση βγήκε και είπε ότι εγώ για να αποφύγω το μνημόνιο και την επέμβαση των ξένων στα οικονομικά μας, προτείνω να κάνουμε αυτά και η βουλή του το απέρριψε και τώρα θα γίνει κυβέρνηση συνασπισμού και θα πάνε και αυτοί σε μνημόνιο. Και ο Πορτογαλικός λαός όπως και οι Έλληνες, θα βρίζουν το μνημόνιο. Όταν ζεις 40 χρόνια με δανεικά και δε σκέφτεσαι ότι θα πρέπει να τα πληρώσεις κάποτε, θα έρθει η ώρα που τα πράγματα θα σφίξουν και αυτό έχει γίνει τώρα.

Μπορούν να πληρωθούν αυτά τα ποσά;
-Το θέμα δεν είναι να πληρωθούν αμέσως. Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά αυτά θα πληρωθούν αύριο το πρωί. Και βεβαίως δεν μπορούν, γιατί τα δάνεια τα οποία παίρνουμε τώρα, που μας διευκολύνουν να ξεπεράσουμε κάποια πρόσκαιρα προβλήματα, μεγαλώνουν το χρέος. Το πρόβλημα είναι να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να αρχίσουμε σε ετήσια βάση να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα βγάζουμε. Τώρα που συζητάμε είμαστε στη μέση της κρίσης και εξακολουθούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε. Το μνημόνιο ουσιαστικά τι κάνει; Μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουμε όχι απλώς αυτά που χρωστάμε, αλλά και τρέχουσες ανάγκες. Όταν λέμε ότι έχουμε έλλειμμα 9% για παράδειγμα, σημαίνει πως σε ετήσια βάση 9% πρέπει να τα δανειστούμε για να επιβιώσουμε.

Τα σενάρια που θέλουν να απολύονται ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι θα τα δούμε να υλοποιούνται;
-Πιθανότατα αν συνεχίσουμε έτσι, ναι. Αυτή τη στιγμή έχουμε το εξής πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να καταργήσουμε με δική μας πρωτοβουλία τους φορείς που ιδρύθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και οι οποίοι είναι περίπου 595 επί κυβέρνησης Καραμανλή και κάπου 7-8 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτοί όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν προσθέσει στην καθημερινότητα μας τίποτα, δηλαδή και να καταργηθούν δεν έχουμε χάσει τίποτα. Εάν δεν το κάνουμε, θα έρθει κάποια στιγμή που θα πει η Τρόικα ότι δεν πρόκειται να πάρετε άλλη δόση, αν δεν απολύσετε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό ενδεχομένως να γίνει και τον Μάιο;
-Δεν το ξέρω. Κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει τον Μάρτιο, γιατί αυτά που μας έθεσαν τον Νοέμβριο ως προϋποθέσεις για να πάρουμε την 4η εκταμίευση δεν τις ακολουθήσαμε. Εδώ δεν έχει γίνει τίποτα. Έχετε δει να έχει απελευθερωθεί κανένα επάγγελμα; Έχει γίνει εξυγίανση στις ΔΕΚΟ; Έχετε δει να έχει γίνει κανένας εξορθολογισμός στο δημόσια νοσοκομεία; Έχει γίνει καμία ιδιωτικοποίηση; Τώρα ανέλαβαν την υποχρέωση να μαζέψουν 20 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να ξεπεράσει τον κομματικό του ορίζοντα ο πρωθυπουργός, πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία, να βρει άξιους ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να προσπαθήσει μαζί μ’ αυτούς να σώσει στον τόπο. Δυστυχώς, «το μαγαζί του» είναι έντονα κρατικοδίαιτο και δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις που χρειάζονται για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο.

Έρχεστε αύριο στην Αλεξανδρούπολη για να μιλήσετε σε μια ημερίδα που πραγματοποιεί το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Μήπως θα σας δούμε στο κόμμα;
-Εγώ είμαι πρόεδρος του φόρουμ για την Ελλάδα, μιας δεξαμενής σκέψης που είχε κάποτε ιδρύσει η κ. Μπακογιάννη. Δεν έχω κομματική σχέση με κανένα κόμμα. Δεν έχω, γιατί δεν θέλω να έχω, θέλω να κρατάω την αυτονομία μου. Αυτήν τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι πιο κοντά σ’ αυτά που λέω από κάθε άλλη πολιτική παράταξη.

Η περιβόητη ανάπτυξη, που ακούμε συνεχώς, μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα τέτοιο τοπίο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, δηλαδή να πούμε ότι ρίχνουμε το βάρος κάπου συγκεκριμένα σε κάθε περιοχή, ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη;
-Η ανάπτυξη δεν είναι στρατιώτες που τους λες αποθέσατε, αναλάβατε. Η ανάπτυξη προέρχεται ως αποτέλεσμα κάποιων πρωτοβουλιών και αυτές δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν οικονομικά κίνητρα, δώστε χρήμα δημόσιο. Ουδέποτε στην παγκόσμια ιστορία έχει επιτευχθεί ανάπτυξη με κρατικές επιδοτήσεις. Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει σταθερό φορολογικό σύστημα, με μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση της γραφειοκρατίας και κατ’ επέκταση σημαίνει μείωση του δημόσιου τομέα. Αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να θέσει η πολιτεία και όχι να μοιράσει λεφτά. Μόνο αν κάποιος ρισκάρει τα δικά του λεφτά, φέρνει αποτέλεσμα».
Πηγή: www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θετικά του προγράμματος Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας

Το Πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη Ναυαρχίδα των προγραμματικών θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της χώρ...