Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Real News
Κυρία Μπακογιάννη, αν ήσαστε είσαστε στη θέση ενός από τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων τι θα κάνατε; Θα παίρνατε το όποιο κόστος της συναίνεσης?
.Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά όταν μιλάμε για τη σωτηρία της πατρίδας σε ποια θέση βρίσκεσαι. Να ξεκαθαρίσουμε που βρισκόμαστε; Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από αυτήν την οποία βρέθηκε πέρυσι το Μάιο. Βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση γιατί δεν εφήρμοσε κανένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών , αλλά ουσιαστικά έκανε μόνο τα εύκολα που ήταν οι οριζόντιες περικοπές δαπανών. Το ΠΑΣΟΚ δεν συγκρούστηκε δηλαδή με τα σπλάχνα του. Εάν η δική μου γενιά πολιτικών επιδείξει την ανωριμότητα που επιδεικνύουν σήμερα οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, η Ελλάδα θα καταστραφεί και η γενιά μας θα έχει βάλει ταφόπετρα.
Υπάρχει λύση; Περιγράφετε μια ζοφερή κατάσταση. Κατ' αρχήν τι προβλέπετε;
- Το φοβερό της ιστορίας είναι ότι υπάρχει λύση. Και ποια είναι η λύση; Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της παρέμβασης του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα. Να συμφωνήσουμε όλοι, για να ακριβολογώνα συμφωνήσουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων σε ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
Εάν στη εφαρμογή του αποτύχει, διότι η κυβέρνηση θα φανεί για άλλη μια φορά ανίκανη, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για αντιπολίτευση.
Το ερώτημα είναι: ακόμα και ένα μεσοπρόθεσμο, αυτού του τύπου που περιγράφετε, μας σώζει ή απλώς μας δίνει την πέμπτη δόση;
- Όχι, ξαναστήνει την Ελλάδα στα πόδια της, πάνω σε σωστές βάσεις. Είναι βέβαιον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με το μεγάλο κρατικό τομέα που έχει και τα ελλείμματα που παράγει να προχωρήσει. Επίσης δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων. Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν μειώσουμε τις δαπάνες του δημοσίου, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το μεγάλο χρέος. Στη θέση της κυβέρνησης εγώ δεν θα ξεκινούσα ποτέ από τη μείωση των συντάξεων και των μισθών. Θα ξεκινούσα από την άμεση περικοπή του ΟΣΕ, από την πώληση του ΟΠΑΠ, του πιο φαύλου Οργανισμού τον οποίο διαθέτει η χώρα, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Αποκρατικοποιήσεις και μείωση των άχρηστων Οργανισμών που μόνο ελλείμματα παράγουν θα ήταν η αφετηρία της προσπάθειας διάσωσης. Οι ορατές λύσεις που έχουμε είναι να μειώσουμε πάραυτα όλα τα έξοδα των Οργανισμών και να προχωρήσουμε άμεσα τις μετατάξεις. Οι μετατάξεις του ΟΣΕ δεν έχει γίνουν ακόμα. Έχουμε λοιπόν Υπουργούς που αρνούνται συνειδητά να εφαρμόσουν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίσανε. Αυτό είναι τραγέλαφος, δεν είναι εικόνα κυβέρνησης. Είναι μια διαλυμένη κυβέρνηση.
Είδα και μετά τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ΙΙ ότι σε μια σειρά πράγματα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν.
- Σε αρκετά. Η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει το copyright.
Ναι. Επομένως γιατί δεν γίνεται μια κίνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης όπου αυτά στη βάση τους έχουν κοινά σημεία.
-Αυτό είναι παντελώς παράλογο. Η αντιπολίτευση ψηφίστηκε για να είναι στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου έχει υποχρέωση να πάρει την πρωτοβουλία για συνεννόηση , και της παρουσίασης ολόκληρης της αλήθειας στον λαό την οποία σήμερα λέει με μισόλογα.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Πήγα εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στον κ. Όλι Ρεν. Του έκανα την πρόταση, του 20% flat tax, την οποία βαθύτατα πιστεύω. Ο κ. Ρεν είπε ότι θα τη μελετήσει. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε κάτι ανάλογο, λίγο πιο μπερδεμένο, αλλά εν πάση περιπτώσει κάτι ανάλογο.
Αν συμφωνήσουμε σε ποιους τομείς και με ποιους τρόπους θα μειωθούν άμεσα οι δαπάνες και οι σπατάλες του δημόσιου τομέα, μπορεί να προχωρήσει η μείωση της φορολογίας και να το διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά με την τρόϊκα. Αυτά είναι εφικτά πράγματα. Αλλά προϋποθέτουν δυο πράγματα. Να υπερισχύσει η κοινή λογική που είναι ζητούμενο σήμερα.Να υπερισχύσει το εθνικό συμφέρον έναντι του όποιου προσωπικού η κομματικού.
Με τις εξαγγελίες Σαμαρά στο Ζάππειο ΙΙ έχετε κάποιους κοινούς τόπους. Αυτό δεν είναι πεδίο αν όχι συνεργασίας, συζήτησης;
- Πολλές από τις προτάσεις που ανακοίνωσε η ΝΔ είναι προτάσεις που είχαν ήδη κατατεθεί από τη «Συμμαχία» στο πλαίσιο των 38 προτάσεων του προσυνεδριακού διαλόγου. Στο πεδίο των διακηρύξεων συμφωνούμε και μπορούμε αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η διγλωσσία της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ..
Ο κ. Σαμαράς είναι δίγλωσσος και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Άλλα λέει στο εξωτερικό, άλλα λέει στο εσωτερικό. Οι ξαγγελίες στο Ζάππειο, έχουν επίπωση 10 δις επιπλέον στα έσοδα. Αν υπολογίσετε ότι ήδη υπάρχει ένα άνοιγμα στους στόχους 6 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τότε το συνολικό κόστος της λογικής Σαμαρά φτάνει στα 16 δις από το σκέλος των εσόδων. Δεν είπε ποτέ πως θα το καλύψει.
Εδώ λοιπόν είναι ώρα να μιλήσουμε σοβαρά. Και όταν μιλάς σοβαρά δεν μπορείς να λες ότι στα 6 δις έλλειμμα θα προσθέσω άλλα 10 δις για να εισπράξω σε 2 ή 3 χρόνια 3 δις ή 4 δις. Είναι κοροϊδία.
Πιστεύετε ότι πάμε αναπόφευκτα σε εκλογές;
- Πιστεύω ότι οι εκλογές θα είναι εξαιρετικά ζημιογόνες για την οικονομία, αλλά στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή, θα υπάρξει εθνική συνεννόηση ή εκλογές.
Οι εκλογές νομίζετε ότι θα λύσουν το πρόβλημα; Δηλαδή μια εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία μπορεί να λύσει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα;
- Δεν νομίζω πως ισχυρίζεται κανένας εχέφρων άνθρωπος ότι θα έχουμε εναλλαγή. Κοινή διαπίστωση είναι, ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Τη συνεννόηση που σήμερα τα κόμματα φοβούνται και αποφεύγουν αλαζονικά, πιστεύοντας ότι θα υπάρχουν και αύριο μονοκομματικές κυβερνήσεις, θα την επιβάλει ο λαός.
Το ερώτημα είναι: κυβερνήσεις συνεργασίας με το πολιτικό προσωπικό που έδωσε εξετάσεις και απέτυχε είναι και πάλι λύση; Υποπτεύομαι ότι αυτό σκέφτεται και ο ελληνικός λαός αν κρίνω από τις δημοσκοπήσεις.
- Δικαίως το σκέφτεται ο ελληνικός λαός, γι' αυτό πρέπει να κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αναζητήσει δυνάμεις οι οποίες είναι έτοιμες να αναλάβουν ένα δύσκολο έργο. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επιβραβεύσει και να τιμωρήσει πολιτικούς. Αυτή είναι η αρχή της δημοκρατίας. Το παν όμως είναι να συμμετέχει. Ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής.
Πιστεύετε ότι θα ήταν μια λύση κάποια κυβέρνηση τύπου εθνικής σωτηρίας, με προσωπικότητες οι οποίες έχουν μείνει αλώβητες ?
- Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που χρειαζόμαστε μια κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης από μη κομματικές προσωπικότητες.
Όταν λέτε κυβέρνηση μη κομματικών προσωπικοτήτων τι εννοείτε;
- Κυβέρνηση με προσωπικότητες που δεν έχουν κομματική ταύτιση, η οποία θα λειτουργήσει στη βάση ενός προγράμματος ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί και θα στηριχθεί από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την πολιτική ευθύνη θα την έχουν τα κόμματα της Βουλής. Το σημερινό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες περιστάσεις. Γιατί δείχνει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από την κρίση, συνεχίζει να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και να αδιαφορεί για το συλλογικό εθνικό κόστος.
Υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες;Κι αν ναι γιατί σιωπούν;
- Για όνομα του Θεού. Η λογική του κυνισμού ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία προσωπικότητα για τίποτα, εμένα ποτέ δεν με βρήκε σύμφωνη.
Δεν νομίζω ότι σιωπούν όλοι. Δυστυχώς κάθε σοβαρή φωνή χάνεται μέσα στο λαϊκισμό των μέσων ενημέρωσης και στην πολιτική της καταγγελίας. Σήμερα κυριαρχεί η καταγγελία και όχι η λύση ή η πρόταση. Να σας πω ένα παράδειγμα; Ο κ. Πισσαρίδης πήρε το Νόμπελ Οικονομίας. Έχει καταθέσει μια πλήρη πρόταση. Ποιο μέσο ενημέρωσης ασχολήθηκε να την προβάλει; Ελάχιστα. Είναι μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να είχε ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση μη κομματικών προσωπικοτήτων.
Είστε σαφής.
- Πιο σαφής δεν μπορώ να είμαι.
Από ότι καταλαβαίνω δηλαδή έχετε κάνει κάποιου τέτοιου τύπου συζητήσεις.
- Όχι, δεν έχω κάνει καμία. Ούτε σ΄ αυτή την φάση εντέλλομαι να κάνω τέτοιου είδους συζητήσεις. Τώρα ζητάμε την εθνική συνεννόηση. Αν δεν επιτευχθεί εμείς θα προτείνουμε στις εκλογές μια τέτοια διέξοδο με στόχο να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην πολιτική που πρέπει να εφαρμοσθεί με ένα σαφές πρόγραμμα εξόδου με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.
Το δικό σας κόμμα αντιλαμβάνομαι ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.
Η Δημοκρατική Συμμαχία στο προεκλογικό της πρόγραμμα θα παρουσιάσει τις πέντε κεντρικές προγραμματικές θέσεις της που θεωρεί ότι είναι αναγκαίες και θεμελιώδεις για να συμμετάσχει σε μια προγραμματική συμφωνία για μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.
Που σημαίνει ότι θα καταψηφίσετε το υπάρχον.
- Δεν γνωρίζουμε ακόμη συγκεκριμένες δράσεις για το συζητούμενο πρόγραμμα. για να μπορέσω να σας πω αν θα το καταψηφίσω ή όχι. Μόλις το δω θα έχω ξεκάθαρη θέση.
Έχω μια αίσθηση κα Μπακογιάννη, ότι το πρόβλημα της Αθήνας, είναι σημαντικότερο ακόμα και από την οικονομική κρίση ή την ενδεχόμενη φτώχεια που θα ακολουθήσει.
- Για μένα είναι το Νο 1 θέμα του λεκανοπεδίου. Τα θέματα τάξης και ασφάλειας και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία εν πολλοίς είναι και συνδεδεμένα, είναι το Νο 1 πρόβλημα της κοινωνίας μας. Η η Αθήνα είναι στα όρια της έκρηξης.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδεικνύει απόλυτη αδυναμία συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής. Η δική μας πρόταση η οποία στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη μελέτη που έκανε και παρουσίασε το Forum για την Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη. Πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής οι συμφωνίες επαναπατρισμού, Νο 2 απελάσεις σήμερα και Νο 3 εφαρμογή στο κέντρο της Αθήνας των επιχειρησιακών σχεδίων που ίσχυσαν στην πόλη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αντί να εξαγγέλλουν νέα σχέδια κάθε λίγο και λιγάκι , ας ανοίξουν τα τεφτέρια τους και να δουν τα σχέδια που υπήρχαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εάν η κατάσταση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν έκτακτη, σήμερα είμαστε στο όριο της καταστροφής. Ζούμε μια κατάσταση εκτός κάθε λογικής.
Στην πολιτική είσαι για να υπηρετείς ιδέες, αξίες, αρχές, θέσεις στις οποίες πιστεύεις. Δεν μπορείς να λειτουργείς με ιδιοτέλεια, προσωπικούς υπολογισμούς και τυχοδιωκτικές πρακτικές. Πιστεύω και υπηρετώ μια ευρωπαϊκή ατζέντα, με φιλελεύθερο προσανατολισμό που προτάσσει την αλληλεγγύη και συνοχή της κοινωνίας και το δικαίωμα επιλογής του πολίτη. Αυτή είναι η παράδοση της σύγχρονης κεντροδεξιάς που αποτέλεσε για δεκαετίες την έμπνευση και το σημείο αναφοράς των κοινών αγώνων της βάσης της παράταξης με την οποία έχω ακατάλυτους δεσμούς. Σήμερα η ΝΔ παλινωδεί και εγκαταλείπει αυτό τον προσανατολισμό και αυτό δημιουργεί το χάσμα όχι με εμένα αλλά με ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που πιστεύει σ΄ αυτές τις ιδέες. Άρα εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω.
".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θετικά του προγράμματος Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας
Το Πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη Ναυαρχίδα των προγραμματικών θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της χώρ...
-
Στο θέμα της παραπομπής ή όχι πρώην Πρωθυπουργών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλών...
-
Εθνική συνεννόηση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα , ζήτησε , η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε στην προ...
-
«Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου