Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Θολό» μήνυμα για τη συναίνεση


Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, «γαλάζια» στελέχη φλερτάρουν με την ιδέα της συνεννόησης και η ΝΔ εμφανίζεται και πάλι με «θολό» μήνυμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει την κατά μέτωπο σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με τον Γιώργο Παπανδρέου και πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι εκείνος που θα προκαλέσει τις πρόωρες εκλογές, εάν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει δίλημμα: συναίνεση για τα μέτρα ή εκλογές.

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς το «Σύμφωνο για το ευρώ», ωστόσο, ήδη μέσα από τη ΝΔ ακούγονται φωνές που φλερτάρουν με τη συναίνεση, κυρίως ως προς το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες πρώτη, όπως λένε, μίλησε η αξιωματική αντιπολίτευση έναν χρόνο πριν.

Μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο υπέρ του «Συμφώνου για το ευρώ» και ο Κωστής Χατζηδάκης σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, «φλερτάρει» ανοιχτά με την ιδέα της συνεννόησης, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των μετριοπαθών στελεχών, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» προτάσσει την ανάγκη αυτής της συνεννόησης, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη και συγκυβέρνηση.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά τη ΝΔ πίσω από το ΠΑΣΟΚ, με την ψαλίδα να έχει μειωθεί αλλά με τα ποσοστά της να παραμένουν καθηλωμένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Υπογραμμίζω ότι πέρα από την αυτοκριτική όλων μας και την τιμωρία όσων έβαλαν το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι, ο τόπος χρειάζεται να επικρατήσουν η ψυχραιμία, η μετριοπάθεια, η συνεννόηση, ο ρεαλισμός και η αλήθεια. Η συνειδητοποίηση πως όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Κανέναν δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο η οικονομική κατάρρευση και ο πολιτικός κανιβαλισμός. Αντίθετα, η αλλαγή πολιτικής κουλτούρας θα συμβάλει, στη θέση της εθνικής κατάθλιψης, να ανθήσει η τόσο αναγκαία για την έξοδο από την κρίση κοινωνική ελπίδα και συνέγερση. Και θα συντελέσει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής νοοτροπίας».

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έχει εδώ και καιρό εγκαταλείψει κάθε ιδέα ή πιθανότητα να κάτσει να συζητήσει και πολλώ δε μάλλον να συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για τον οποίο εκτιμά ότι επιμένει σε μία λανθασμένη πολιτική μέχρι τέλους, κάτι που θα αποδειχθεί καταστροφικό για την χώρα.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως εντός της ΝΔ έχουν εκλείψει οι φωνές που ζητούν μία πιο μετριοπαθή στάση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θετικά του προγράμματος Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας

Το Πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη Ναυαρχίδα των προγραμματικών θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της χώρ...