*Να κοιμάται όλη τη μέρα και να πίνει όλη τη νύχτα, έχοντας γύρω του αιθέριες δυτικές υπάρξεις, τις οποίες πληρώνει αδρά η πρεσβεία της Λιβύης.
*Όταν αποφασίζει να βγει από το ξενοδοχείο οδηγεί ο ίδιος και, μάλιστα, πολύ επικίνδυνα, κάνοντας τους υπεύθυνους ασφαλείας του να καρδιοχτυπούν.
*Όταν κάθεται στο τραπέζι, θέλει να του σερβίρουν το φαγητό σε 10 λεπτά, ανεξάρτητα από το τι έχει παραγγείλει, και όταν δεν συμβαίνει αυτό, δημιουργεί τεράστιο θέμα (είναι πολύ ευέξαπτος).”
Έγραψα, επίσης, ότι οι Αραβες, “που δεν πολυσυμπαθούν τους πάμπλουτους γιους του Καντάφι, διότι απομυζούν τα ταμεία της Λιβύης ενώ ο λαός πεινάει, προβλέπουν άσχημο μέλλον γι’ αυτούς μετά το τέλος του μπαμπά τους.”
Όταν δημοσιεύτηκε, η πρεσβεία της Λιβύης έστειλε στο γραφείο μου “απεσταλμένο” για να μου πει ό,τι “ο γιος του προέδρου αποκλείεται να τα έκανε αυτά και να μην πιστεύω ότι ακούω”. Του είπα να διεμηνύσει στον πρέσβη ότι ήμουν μάρτυρας η ίδια και λίγα έγραψα. Μετά από δύο ημέρες ήρθε δεύτερος “απεσταλμένος” για να με προειδοποιήσει ότι αν σκοπεύω να ταξιδέψω στη Λιβύη, να το αποφύγω, γιατί είμαι “ανεπιθύμητη”.
…Ευτυχώς είχα προλάβει να ζήσω την εμπειρία της Λιβύης, τη δεκαετία του ΄90. Ολες οι ξένες αποστολές έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο, στην Τρίπολη, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Οχι μόνο για να μπεις, αλλά και για να βγεις από το ξενοδοχείο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση του επίσημου προγράμματος, ακόμη και αυτή η απλή βόλτα στην πόλη τον ελεύθερο χρόνο, απαγορευόταν. Για τους πάντες. Υπουργούς, αξιωματούχους, δημοσιογράφους. Το καθεστώς ήθελε να ελέγχει απολύτως τις κινήσεις όλων των ξένων. Οι εικόνες, όμως, ακόμη και πάνω από τα μίνι βαν ήταν καταλυτικές. Εξαθλιωμένοι Αραβες κυκλοφορούσαν στους λασπωμένους χωμάτινους δρόμους, με τον Καντάφι να τους παρακολουθεί πίσω από τα μαύρα “Reyban” γυαλιά του μέσα από τις γιγάντιες φωτογραφίες του που ήταν αναρτημένες παντού, θυμίζοντας ποιος είναι ο big brother. Ολα “φώναζαν” ότι ήταν ένας στυγνός δικτάτορας.
O Ανδρέας Παπανδρέου, το 1984 όταν επισκέφθηκε τη Λιβύη, δήλωσε ότι “η τζαμαχιρία (σημαίνει μαζοκρατία) του φίλου του Καντάφι θυμίζει την αρχαία ελληνική δημοκρατία”. Στα χρόνια που ακολούθησαν από τη διάσημη σκηνή του πέρασε για να τον προσκυνήσει σχεδόν όλη η διεθνής πολιτική ελίτ. Μιτεράν, Σιρακ, Πρόντι, Σισελ, Ντ΄ Αλέμα, Μπλέρ, Σρέντερ, Αθνάρ, Μπερλουσκόνι και δεκάδες άλλοι. Οι μαγικές λέξεις ήταν τρεις “μπίζνες, μπίζνες, μπίζνες”.
Τώρα τον εγκαταλείπουν και οι δικοί του. Υπουργοί και πρέσβεις ξαφνικά ανακάλυψαν ότι είναι “Χίτλερ”. Μα, αν δεν τον στήριζε η εγχώρια ελίτ, που ήταν και η μοναδική που είχε προκλητικά προνόμια, δεν θα άντεχε τόσες δεκαετίες. Επρεπε να επαναστατήσουν οι απελπισμένοι, να γίνεται αυτή η αιματοχυσία με εντολή του ¨ηγέτη» που βρίσκεται σε παραλήρημα, για να αρχίσει η καταδίκη. Κροκοδείλεια δάκρυα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου