Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το Δημόσιο καπνίζει


«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν «καπνιστήρια». Ο καπνός του τσιγάρου δεν είναι καθόλου σπάνιος σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Από την 1η Σεπτεμβρίου, που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, το τηλεφωνικό κέντρο «1142» του υπουργείου Υγείας έχει δεχτεί περισσότερες από 15.356 καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι καταγγελίες αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (13.154), δηλαδή μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες. Από αυτές, οι 6.941 αναφέρουν ότι πελάτες καπνίζουν μέσα στο κατάστημα, οι 4.253 ότι υπάρχουν σταχτοδοχεία πάνω στα τραπέζια και οι 1.697 ότι καπνίζουν με ανοχή του υπευθύνου.Σε 80 καταγγελίες αναφέρεται ότι έχει διαχωριστεί παράνομα ο χώρος σε καπνίζοντες και μη, οι 73 ότι καπνίζουν πελάτες Ιντερνετ καφέ όπου υπάρχουν και ανήλικοι και οι 38 ότι καπνίζουν μέσα σε στοά. Υπάρχουν και 52 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των πελατών, έπειτα από σύσταση του υπευθύνου.
Πολλές είναι οι παραβάσεις και στον δημόσιο τομέα, όπου έχουν γίνει 1.189 καταγγελίες. Οι περισσότερες (462) αφορούν δημόσιες υπηρεσίες, οι 219 νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι 201 εκπαιδευτικά ιδρύματα (κάπνισμα στο γραφείο των καθηγητών και στο προαύλιο) και οι 170 νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες. Λιγότερες είναι οι καταγγελίες για κάπνισμα σε διαδρόμους υπουργείων (54), αστυνομικά τμήματα (51) και δημόσιες τράπεζες (32).
Ο νόμος δεν τηρείται ούτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχουν καταγραφεί 584 περιπτώσεις καπνίσματος σε εταιρείες και εμπορικά καταστήματα, 36 σε ιδιωτικά σχολεία, 28 σε ιδιωτικές τράπεζες, 25 σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρεία και ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θετικά του προγράμματος Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας

Το Πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη Ναυαρχίδα των προγραμματικών θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της χώρ...